Dag 34 och halvvägs....

09.06.2018

Många är ni (och även vi) som undrar: är Wilja dräktig?

Wilja har nu passerat 4 veckor och är på dag 34 i dräktigheten, dvs. drygt halvvägs gången. Livmodern är markant förstorad på tiken i denna del av dräktigheten och man kan tydligt se ögonen och ana öronens plats på embryot. Den första förbeningen ses nu på huvudbenen. Embryot är 17-27 millimeter långt.

Wilja har uppvisat vad man kan ana är dräktighetstecken.
Att de många tikar mår illa och matvägrar i vissa perioder av dräktigheten det har då aldrig skett med Wilja som kan sin matklocka utan och innan. Jag tycker snarare tvärtom att hon påtalar mycket tydligt när klockan passerat middagstid och dessutom påminner hon gärna om att det faktiskt är dags för käk om en halvtimme! Kolla själva, sugen är bara förnamnet! 

Däremot har hon visat, som vid tidigare dräktigheter, sin filosofiska sida och en påtaglig trötthet. Men om det är värmeböljan vi haft nu i 1 månadstid eller faktiska tecken på dräktighet det är svårt att säga. Häromdagen såg vi även den klassiska äggviteliknande flytningen tikarna får under den andra hälften av dräktigheten. Och nog tycker jag ändå att jag kan ana att magen är lite större än normalt när man stryker henne under magen. Vågar vi börja hoppas på att det är små liv där inne?

Om någon vecka bör vi kunna se att bukomfånget ökar med blotta ögat. Och från vecka 7 kan man känna små fosterrörelser om man har tur!

Dagarna och vardagslivet flyter på som normalt än så länge. Värmen är påtaglig om dagarna och myggen är plågsamma om kvällarna, långpromenaderna görs på mornar oftast i ett ihärdigt moln av mygg. Men det är bara att bita ihop, skogspromenaderna är svala och nyttig motion i terräng för hundarna.

Växthuset har börjat prunka och jag längtar tills vi får skörda de första grönsakerna. I år får vi rekordmycket jordgubbar i våra pallkragar. Hoppas de hinner mogna till midsommar.