Chikaraspitz A-kull!

04.08.2018

Bloggen har blivit ordentligt eftersatt men det har sina orsaker.

Söndagen den den 8 juli, på dag 63 i dräktigheten bestämde sig valparna att det var dags att äntra denna värld. Wilja startade med krystvärkar tidigt på söndagmorgonen och första valpen kom vid 7 tiden på morgonen. Två timmar senare hade 4 fina och livskraftiga valpar kommit. Efter det tog Wilja en paus på ett par timmar för att sedan berika oss med ytterligare 2 valpar. Resultatet blev 3 hanar och 3 tikar. Hela valpningen gick bra och Wilja visste precis vad hon skulle göra då hon varit med förr. Mycket lyhörd och ompysslande med de små.

Utmaningen för oss båda har varit denna osannolikt varma sommaren. Så små valpar kan inte reglera sin kroppstemperatur och är känsliga för att bli kalla men de kan heller inte reglera kroppstemperaturen när de blir för varma. Istället för att försöka hålla det varmt för valparna har vi fått slita med att hålla temperaturen nere i huset och framförallt i valprummet och det har inte varit lätt då även nätterna varit varma och vi bor i ett dåligt isolerat hus med platt tak. Värmen kommer in på sommaren och kylan kommer lätt in på vintern.

Ett tunt lakan över tidningspapper direkt på govet och en kylmatta i ena hörnet har hjälpt till att hålla valparna nöjda första delen av dagen. På eftermiddagen då värmen peakat med 33 grader ute och 28 inne har vi lagt in frysklampar och frysta petflaskor inlindade i handdukar. Valparna har dragits som flugor till de kallare delarna av valplådan där det gått att svalka sig. Trots detta har de vissa tider på dagen flämtat, flåsat och skrikit och haft svårt att finna ro i lådan. Det är mycket frustrerande och oroande när de är så små som 1-2 veckor. Wilja har även hon haft det tufft i värmen, flåsar mycket men gör ändå det hon ska som mamma trots att både hon och valparna blir ännu varmare av att ligga ihop och dia i valplådan. Det är imponerande att se hur starka instinkterna faktiskt är.

Nu är de nästan 4 veckor fyllda och vi sedan ett tag tillbaka påbörjat avvänjningen genom att de äter upplött valpfoder några gånger per dag-en succé! Wilja har mycket mjölk och valparna är stora och runda. Själva mjölkproduktionen har tagit hårt på henne och därför är det bra att de börjat avvänjniningen tidigt för att spara på Wilja.

Valparna är sedan drygt 1 vecka tillbaka uppe på alla fyra ben, tultar runt, hoppar och anfaller, busar, leker och morrar på varandra. De blir glada och viftar på svansen när vi kommer in och pratar med dem. De har fått komma ut kortare stunder på kvällarna när temperaturen gått ner till en behaglig nivå och det är naturligtvis spännande tyckte de allihopa. De har även blivit presenterade för våra andra familjemedlemmar. Theo får sitta med i valplådan en stund varje dag och det är också spännande, mest för valparna tror jag som genast är framme och klättrar på honom och smakar på kläderna. Xafira och Keelo har också fått hälsa på de små. Keelo som är rädd för valpar morrar på dem och tycker de ska hålla sig på ett tryggt avstånd. Xafira har varit mycket intresserad redan från dag ett men nu har även hon fått hälsa på sina halvsyskon. Åh vad mysigt hon tycker det är, hon lägger sig till rätta så att de kommer åt att "tutta" på henne och hon putsar de rena och fina. Hon är snabb att följa med mig in till de när det ska bytas underlag i lådan. Hon vill vara med så fort det ska göras något med dem. Hon är så försiktig och engagerad, så söt! Hon tar "dagmamma" rollen på största allvar! Wilja tycker det är skönt att få avlastning och spenderar mer och mer tid utanför "lådan". Ja lådan har nu bytts ut mot en större valphage och valparna har flyttat ut till vardagsrummet där det sker lite mer runtomkring i omgivningen.

Syrran och barnen har kommit på besök och hjälpt till med valparna, barnen har redan hittat favoriter bland valparna och döpt de till egna namn. Tydligen ska den röda hanen av någon anledning heta Lotto och barnen ville gärna ta med honom hem när det är dags och lämna tillbaka honom när han blir stor...Svärföräldrarna har också varit på besök ifrån Norge och gosat en hel vecka. Nästa vecka öppnar vi upp besök för valpköparna och andra som vill komma och gosa.