Dag 54 och nedräkning

29.06.2018

Nu börjar det närma sig med drygt 1 vecka kvar till beräknad valpning. De flesta tikar föder på dag 63 plus/minus 1 dag beräknat från ägglossningen. Från parningen räknat kan de valpa allt ifrån 57-72dagars dräktighet. Den stora variationen beror på tikens långa löp och skillnader i löpets längd och i och när under löpet hon är parningsvillig. Jag tror det kommer att ske för Wiljas del framemot nästa helg.

Vi är tvungna att gå kortare promenader nu då hon visar att hon blir trött mot slutet. Hon bestämmer längd och tempo vi andra följer med. Värmen är tillbaka på gott och ont. Det är klart att det är tufft att vara i slutet av en dräktighet och försöka söka skugga och svala ställen att vila på. Igår kröp hon in under syrenhäcken, det var ett svalt och skönt ställe att vila på. Jag ser att de dagar med 27 gradig värme påfrestar på henne rätt mycket och hon har lite svårt att komma till ro på natten, flåsar mycket. När temperaturen ligger på 15-20 grader och lite fläktande vindar är hon förhållandevis pigg och alert och orkar mer och flåsar betydligt mindre. Aptiten har varit stor under hela dräktigheten. Wiljas mage har börjat tappa päls och är nästan kal på sina ställen vid juvret. Det underlättar för valparna när de ska dia.

För några dagar sedan kände vi små rörelser från Wiljas mage, det var underbart att känna. De har blivit tydligare nu. Vid den här tiden fyller livmodern stora delar av buken, den är så pass stor att fostren kan röra sig tämligen fritt i sina fosterhinnor. Det har börjat bildas päls och de är nu 15 cm långa.

Vi (och fler med oss) väntar med spänning och hoppas att allt ska gå så smidigt och bra som möjligt så att mor och barn får den bästa möjliga starten.

På bilden ovan kan man tydligt se att magen vuxit, på de två sista bilderna skiljer bara 4 dagar! Tillväxten hos valparna är störst nu.