Sommar, semester och valpplaner

18.08.2019

Då har jag äntligen tagit mig i kragen och lyckats skriva några rader här i bloggen. Sommaren har varit bra, lagom varm för både hundar, barn och för mig som höggravid ;)

Vi började vår semester med en vecka på vårat landställe i Dalarna. Där blev det bad varje dag, god mat och sällskap samt lite utflykter och cykelturer.

Efter det fortsatte vi till Norge och besökte svärföräldrarna. Där spenderade vi ett dygn på ett barnvänligt hotell i Langesund med eget badland, anisktsmålningar och lekland till Theos förtjusning. Hundarna var såklart med och börjar vid det här laget bli vana med hotellvistelser. 

Därefter åkte vi till "Hytta" några dagar som ligger på fjället med kristallklart 22 gradigt vatten och rodde en av dagarna iväg med ekan med hundar, barn och packning för en tältnatt. Det var mysigt och även hundarna njöt i fulla drag!

Sista veckan valde vi att återigen bege oss till Dalarna där vi har sjötomt, vilket har varit otroligt skönt de varmaste dagarna av sommaren. Man hoppar bara i vattnet när man känner för det och behöver inte planera så mycket som när man ska till stranden. Hundarna och Theo kan springa som de vill och det är ett annat lugn där än hemma (även om Stenhamra också är ett relativt tyst ställe och räknas som lantligt beläget.) Vi var bara hemma och mellanlandade några dagar och det är tur vi har super snälla grannar som tar hand om våra blommor och grönsaker! Nu väntar 3 fina Cantaloupe meloner i växthuset, överfulla tomatplantor, sallad, morötter, paprika och squash att bli skördade. Mina många och stora krukor med Dahlior är så fina och storblommar ordentligt så det har varit kul att komma hem och få se att allt är grönt och frodigt trots att vi knappt varit hemma.

Ni är många som börjat höra av er angående valpar vilket är kul. Dock hänvisar jag än så länge att återkomma vid årskiftet om intresse av valp finns lite längre fram då vi inte planerar någon kull förrän tidigast i slutet av 2020. I detta skede har vi alltså ingen intresselista. Detta beror på att tiken som är tänkt att paras ännu inte har åldern inne och ska dessutom hälsoundersökas först. Planerna inför vår nästa kull hänger alltså på resultaten av de undersökningarna. Vi planerar att undersöka henne i dec/januari och hoppas naturligtvis på bra resultat samt att även några av syskonen hunnit undersökas. Även om jag alltid är på jakt efter potentiella framtida avelshanar att lägga på minnet så försöker jag inte planera så mycket förrän jag vet att tiken är avelsklar. Det är mycket tid och arbete som läggs ner i letandet efter en bra hane som kan komplettera tiken på bästa sätt både hälsomässigt, mentalt och anatomiskt. Tyvärr är det ju inte så enkelt som att bara välja en frisk, avelsgodkänd hane man gillar utan det behöver göras en hel del research bakåt i stamtavlor, titta på hälsoresultat längre bak i leden, på kullsyskon och eventuella tidigare avkommor med mera, med mera. Därför vill jag inte lägga ner för mycket tid på det förrän jag fått klartecken att hon är avelsklar. Tiken vi i alla fall har förhoppningar om att använda till nästa kull är Chikaraspitz All About Avani (Lykke) från vår första kull. Jag kommer också att vilja vänta med eventuell parning tills hon uppnått en ålder på minst 2 år (vilket hon fyller i juli 2020).

Vi hoppas att Avani kan ge oss en underbar kull eurasiervalpar i en framtid

Men gud så vi längtar efter små ulltussar i huset igen!

Nu är det 5 veckor kvar till beräknad födsel för mig så i höst händer inte så mycket för vår del på hundfronten. Jag har förhoppningar att ställa ut tjejerna i vinter då båda bör vara i full päls igen och kanske någon av våra valpar från A-kullen men vi får se vad som sker i höst och hur allt går.

Keelo har vi Rehabiliterat hela försommaren, han går hos fysioterapeut och vattentraskar, vibbar och får laser på en kronisk inflammation i 2 senor i tassen. Han har även fått antiinflammatoriskt mot en muskelinflammation i ryggen pga avlastning av tassen. Han är numera bra i ryggen, tassen däremot går lite upp och ner. Tasskador kan vara lite knepiga att få bukt med. Han gör framsteg och så blir det lite baksteg ibland då det är svårt att hålla gubben helt i ro. Han fyllde 10 år den 14 augusti och huvudet vill mer än vad hans krämpor klarar av och då blir det lätt bakslag. Ibland går det helt enkelt inte att förekomma honom när han får sina eurasierryck! Men vi gör så gott vi kan och kämpar på för att han ska bli helt bra. 
En hund måste också få vara en hund, annars blir livet lätt väldigt trist.