Sommaren och hösten

08.10.2020

Och så har ännu en sommar flugit förbi. Den kom lika snabbt som den försvann. Trots att vi haft en skön, vacker och ganska varm höst hittills så kändes det nästan med en gång i slutet av augusti att det var höst i luften.

Sommaren har varit bra om än lite konstig och annorlunda mot vanliga fall. Vi spenderade hela vår semester på stugan i Dalarna. I vanliga fall åker vi någon vecka till Norge och hälsar på barnens farmor och farfar men tyvärr fick vi aldrig möjlighet att åka även om vi hoppades in i det sista. Våra zoner förblev röda och krävde vid ett besök i Norge att vi satt i 10 dagars karantän och då var ju vitsen med att åka ändå borta.

Istället tältade vi, fiskade kräftor, plockade hjortron, åkte båt, badade, skogsvandrade och vågade till och med oss på ett födelsedags-restaurangbesök till barnens förtjusning.

Jag har så smått börjat jobba igen men numera 100% som egenföretagare. Två kvällar i veckan blir det lite jobb på vår klinik och på dagarna är jag mammaledig med Elton. Den lilla tid som finns över ska jag försöka plugga på då jag även startat min 1 åriga utbildning hos ReDog. Som att jag inte har nog med det så har jag även återupptagit min hobby som för många år sedan var hela mitt liv, nämligen hockey. Spelar numera 2 dagar i veckan med Ekerös damlag och jag kan inte fatta att jag klarat av att ha ett uppehåll på 8 år! Det är ju sååå kul!!

Vår nästa valpkull räknar vi ned till. Ja det är långt, men vi längtar och hoppas så på små valpar i huset om sisådär 1,5 år...Lykke ska ta några sköldkörtelvärden runt årsskiftet som vi hoppas ser bra ut. Vi har några hanar vi har ögonen på och som vi hoppas kan vara en bra match för henne, men än är det långt kvar och mycket kan hända så ingenting är klappat och klart än men jag gillar att vara ute i god tid och planera. Och att ha några backup planer om något oväntat skulle inträffa är alltid bra.

Nu har 3 hundar från vår A-kull genomfört BPH och de verkar vara trygga hundar överlag, nyfikna och lekfulla. Några matintresserade, någon mycket glad och trygg i främmande människor och någon klarar sig mycket bra utan. Det är väldigt givande och roligt att göra BPH med sin hund och det ger även mig redskap i min fortsatta avel att få utvärderat medfödda egenskaper som beteende-och personlighet hos avkommorna. Hos en foderhund som jag inte har hemma och inte känner utan och innan som jag gör med de hundar som bor hos oss 24/7 ger det mig en fingervisning i vad jag har hos tiken i mentalitet och vad jag söker hos en hane som kan väga upp varandras svagheter och styrkor. Man kan inte enbart bilda sig en uppfattning om hur en hunds mentalitet är genom att hälsa på den vid enstaka tillfällen. En supersocial eurasier som aktivt hälsar på människor och verkar trygg i möte med främmande personer kan å andra sidan vara otrygg och osäker i vardagen och skita på sig om det dyker upp något oväntat runt hörnet eller de hör en plötslig smäll eller har rädslor att gå på olika underlag osv.

BPH sätter saker lite på sin spets då hunden hela tiden testas i vad den klarar och att den snabbt ska avreagera/skaka av sig det den precis upplevt. Att gå en hel bana och fortfarande kunna avreagera i slutet av beskrivningen tyder på en trygg och stadig hund. Och inte minst ha en nyfikenhet att undersöka det där udda, konstiga, annorlunda och kanske till och med läskiga och inse att det faktiskt inte var något man dog av. Det kan vara hundar som klarar första momenten men sedan byggs osäkerheten på och händelserna den är med om i de olika momenten klarar den tillslut inte att avreagera på. Det blir som en bägare som fylls på och tillslut rinner över. Idag ställs stora krav på våra hundar i samhället och därför tycker jag detta är en av flera viktiga redskap att använda och titta på i aveln.

Ja sedan väntar vi ju på vad som ska hända på vår egen front med ny valp i huset. Då vi inga hundar har som är kvar i avel så måste vi börja tänka lite på framtiden. Vi hoppas Lykke kan föra de linjerna vidare genom att vi sparar något därifrån (antingen hemma eller på foder) men så tittar vi även på möjligheten till helt nya linjer för oss. Hos oss stannar hundarna kvar hela livet (om inget oförutsett händer) vilket gör att vi har begränsade möjligheter till hur många hundar vi kan ha hemma. Därför är möjliheten till fodervärdsavtal med nära och goda relationer guld värda för oss och vår fortsatta avel. Men allt har sin tid och än har vi inte bråttom. Vi får också se om parningen vi väntar på i Frankrike (som blev framskjuten från i våras pga Covid) blir som vi tänkt oss och det kanske kommer en hund därifrån till oss framåt våren. Tyvärr grusades våra planer även denna gång av att tiken här i Sverige vi velat ha en valp efter tyvärr även denna gång inte fick till någon parning med hanen. Så ja, vi får se vad som sker framöver.